همه چیز درباره اف ایکس برقی
مدیران خودرو 777 » مجله 777 » بررسی خودرو » همه چیز درباره اف ایکس برقی
همه چیز درباره اف ایکس برقی
تا همین پنج شش سال قبل، خوشبینترین کارشناسان صنعت خودرو هم باور نداشتند که خودروهای تمام برقی راهی به بازارهای جهانی پیدا کنند و به گمان بسیاری، پروژه توسعه خودروهای الکتریکی در دنیا به دلایل فنی و فقدان زیرساختهای مناسب، طرحی شکستخورده به نظر میرسید.
سومین عضو خانواده اف ایکس یک خودرو الکتریکی پرشتاب است
در همین چند روز اخیر و با مراجعه به آمار فروش خودروهای تمام برقی (EV) در جهان به سادگی میتوان دریافت که پیشداوریها در این مورد اشتباه بوده و تیراژ فروش برقیها در دنیا رو به افزایش است.
حتی بازار ایران که 6 سال قبل و در پی ورود اولین نمونههای برقی، روی خوشی به این گونه از خودروها نشان نداد نیز حالا به عنوان یک مقصد مهم و کاربردی برای واردات یا ساخت خودروهای برقی شناخته میشود.
نگاهی به فهرست متنوع خودروهای برقی که از سوی خودروسازان و واردکنندگان برای عرضه در بازار کشور منتشر شده نشان میدهد که باید منتظر رونق بازار برقیها در ایران بود.
مجله 777 در این مطلب به بررسی همه جانبه فونیکس اف ایکس برقی (FX EV) پرداخته که ویژگیهای منحصر به فردی دارد و میتواند عاملی برای تغییر فرهنگ در بازار خودرو باشد.
نخستین خودرو برقی مدیران خودرو
شرکت مدیران خودرو از اولین شرکتهای خودروساز در ایران بود که به صورت جدی واردات یا تولید خودروهای نوانرژی در بازار ایران را دنبال کرد و در اولین گام با همکاری شریک تجاریاش یعنی کمپانی چری، محصولات پلاگین هیبرید مثل فونیکس تیگو 8 پرو e+ را در معرض دید مشتریان قرار داد.
فروش قابل قبول خودروهای هیبریدی از سوی مدیران خودرو، رفته رفته شرایط را برای تغییر ورود تمام برقی فراهم کرد و با توجه به آلودگی هوای مستمر در کلانشهرها، تعدادی از مشتریان نیز به این قبیل خودروهای پاک چراغ سبز نشان دادند تا گامهای اولیه برای تغییر در فرهنگ استفاده از خودرو برداشته شود.
با معرفی رسمی فونیکس اف ایکس برقی (FOWNIX FX EV) در نمایشگاه خودرو شیراز سال 1403، مشخص شد که مدیران خودرو خود را برای ورود نخستین محصول تمام برقیاش آماده کرده است.
فونیکس اف ایکس تمام برقی در واقع نمونه الکتریکی فونیکس اف ایکس بنزینی است که از سال 1401 به عنوان یک کراساوور کوپه شکل با طراحی بهروز وارد ایران شد و مشتریان زیادی نیز به دست آورد.
در واقع اف ایکس برقی تنها نمونه خودرو الکتریکی است که نسخه بنزینی پایه و حتی نمونه دو دیفرانسیل آن نیز در بازار ایران وجود دارند و میتوان گفت که اف ایکس حالا یک خانواده است که نمونه تمام برقی نیز دارد و از این نظر یک خودرو منحصر به فرد در بازار ایران است.
در کل نمونه تمام برقی فونیکس اف ایکس که در بازار جهانی به نام اومودا E5 شناخته میشود از نظر پلتفرم با نسخه بنزینی اف ایکس یکسان است اما زیر پوست دو خودرو، اتفاقات کاملا متفاوتی شکل میگیرد.
طراحی ظاهری فونیکس اف ایکس برقی
همان قدر که اف ایکس بنزینی در ابتدای ورود به بازار ایران از نظر طراحی مدرن و تازه به نظر میرسد، طراحی مدل تمام برقی آن نیز شخصیت و کاراکتر قابل توجهی دارد.
اف ایکس برقی آشکارا شبیه به مدل پایه بنزینی خود است اما طراحان آن سعی کردهاند با معماری جدید، نشانههای مشخصی برای برقی بودن این خودرو را جانمایی کنند.
بیشترین تغییر در یک سوم جلو یعنی در نمای اصلی اف ایکس برقی صورت گرفته، جایی که مجموعه سپر جلو و جلو پنجره به کلی با طراحی متفاوتی ساخته شدهاند.
به جای جلو پنجره لانه زنبوری در اف ایکس پایه، در نمونه برقی سپر یکپارچه و بدون امکان هواخوری نصب شده و فقط در زیر سپر یک گریل توری شکل قرار دارد که بیشتر به نیت جهت دادن به باد و کاربرد آیرودینامیکی نصب شده است.
چراغهای اصلی همان حالت قبلی را دارند با این تفاوت که قاب آنها تغییرات گرافیکی پیدا کرده است. چراغهای روز (دیلایتها) هم روی نوار مشکی پیانویی قرار گرفتهاند که درست وسط آن آرم فونیکس (FOWNIX) نقش بسته و در کل قطعهای متفاوت از نمونه پایه است.
زیر این نوار سیاه رنگ، دریچهای باز میشود که دسترسی برای شارژ خودرو را فراهم میکند و محل اتصال به کابل شارژر است.
از نمای جانبی به جز تغییر فرم رینگهای آلیاژی، تفاوت دیگری با مدل بنزینی احساس نمیشود و نهایتا در قسمت انتهایی اف ایکس برقی نیز شکل سپر عقب به دلیل حذف اگزوز و دیفیوزر تغییر کرده و نصب نشان نسبتا بزرگ EV بر الکتریکی بودن این خودرو تاکید دارد.
کابین اف ایکس برقی
شاید بیشترین تغییرات واضح و ملموس در اف ایکس برقی نسبت به مدل بنزینی را بتوان در کابین آن دید. داشبورد، کنسول و رودریهای اف ایکس برقی به کلی با نسخه پایه تفاوت دارد و متناسب با عملکرد خودرو از عناصر فلزی بیشتری استفاده کرده است.
مبلمان اف ایکس برقی شبیه به مدل پایه و متشکل از متریال چرمی به رنگ مشکی است که حالت اسپرتی را در این خودرو مضاعف میکند.
داشبورد سادهتر شده و از کلید استارت در مدل پایه خبری نیست. مانیتور دو تکه به صورت مقعر بزرگتر شده و به 24.6 اینچ رسیده که مشابه نمایشگر آریزو 8 است.
کنسول وسط با متریال متفاوت خلوت شده و تنها چند دکمه محدود روی آن قرار دارد. نبود اهرم تعویض دنده نیز نشان میدهد که ساز و کار این خودرو برقی با نمونه پایه آن کاملا متفاوت است.
فرمان دیکات هم از نظر چیدمان تفاوت پیدا کرده و دکمههای روی آن به صورت میکروموشن درآمدهاند و در صورت برخورد سهوی انگشت، عملکردی ندارند.
پشت فرمان، دسته مخصوصی برای حالتهای حرکت اف ایکس برقی یعنی حرکت، خلاص و دنده عقب قرار داده شده و برای فعال کردن ترمز پارک نیز باید نوک این اهرم را فشرد. تقریبا همه عملکردهای جانبی خودرو نیز از روی صفحه مانیتور کنترل میشود و دیگر خبری از کلیدها یا کنترلرهای متعدد نیست.
روی ستون فرمان نیز یک چشم الکترونیک قرار داده شده که چهره راننده را دائما پایش میکند و در صورت تشخیص حالت خستگی شدید یا خوابآلودگی راننده به صورت صوتی هشدار میدهد، آپشنی که در خودروهای اندکی در بازار وجود دارد.
رودریهای جلو هم شکل متفاوت و زیبایی دارند و قرار گرفتن دو اسپیکر با روپوش فلزی، حس درخشندگی و انعکاس نور را بیشتر کرده است. روکش درها نیز ترکیبی از جنس چرمی براق و مات است که حس نرمی و انعطاف به سرنشین میدهد.
دیگر امکانات پیشرفته در کابین اف ایکس
ـ شارژ سریع بیسیم 50 واتی: این فستشارژر بیسیم، قدرتمندترین نمونهای است که در میان خودروهای وارداتی یا مونتاژی در کشور وجود دارد و میتواند تلفن همراه سرنشین را در مدت 35 دقیقه شارژ کند. امکان جالب دیگر، سیستم یادآوری مربوط به شارژر است که در هنگام ترک خودرو، اگر سرنشین فراموش کند موبایل را بردارد به او هشدار میدهد.
ـ سیستم خنککننده هوشمند: این نمونه شارژر، از فن خنککننده هوشمند بهره میبرد که با گردش هوا، دمای گوشی موبایل را به شکل محسوسی کاهش میدهد و شارژ گوشی هم با سرعت بیشتری انجام میشود.
نمایشگر روی شیشه (W-HUD): کنترل مستمر کلاستر و نمایشگرهای مربوط به سوخت یا حرارت موتور برای بسیاری از رانندگان سخت است و ممکن است حواس راننده را نیز در حین رانندگی پرت کند. چند سالی است در صنعت خودرو، نمایشگرهای روی شیشه مشهور به هدآپ دیسپلی ساخته میشود که معمولا در خودروهای پیشرفته قرار دارد و اطلاعات ضروری را روی شیشه جلوی خودرو به نمایش میگذارد. با این سیستم، اطلاعاتی نظیر وضعیت رانندگی و علائم ابزار پیشرفته سیستم دستیار کمکی راننده به راحتی قابل مشاهده است و نیازی به پایین آوردن زاویه نگاه نیست.
رادارها و سیستم دستیار راننده
این خودرو مجهز به سیستم کمک راننده پیشرفته (ADAS) در سطح 2.5 است که شامل 17 رادار متفاوت از جمله هشدار پیشبینی برخورد در اثر تغییر خط، سیستم ترمز ترافیک جانبی، رادار نقطه کور، هشدار احتمال برخورد با مانع هنگام باز شدن درب خودرو، رادار جلوگیری خروج از لاین، رادار حفظ لاین اضطراری، دستیار کمکی ترافیک، سیستم کمکی کروز کنترل یکپارچه، سیستم گریز هوشمند، سیستم هشدار خروج از لاین، سیستم هشدار ترافیک جانبی، سیستم ترمز خودکار، سیستم هشدار برخورد از جلو و سیستم محدود کننده سرعت هشدار پیش بینی برخورد و سیستم کروز کنترل تطبیقی است که بدون شک این فناوریها به افزایش ایمنی و راحتی در حین رانندگی کمک میکنند و اطلاعات مفید لحظهای را در شرایط مختلف ترافیکی به راننده نشان میدهند.
قوای محرکه اف ایکس برقی
اصل ماجرای حرکت در اف ایکس برقی را میتوان در زیر درب موتور و زیر صندلیها جستوجو کرد جایی که باطری اصلی 61 کیلو واتی، باتری کمکی با ولتاژ بالا و کابلکشیهای مخصوص به همراه موتور برقی در این نقاط قرار گرفتهاند.
در حالی که باتری اصلی 61 کیلو واتی لیتیوم فسفات، روی شاسی و زیر صندلیها قرار گرفته تا حداکثر ایمنی و حفاظت از آن صورت بگیرد، یک باتری کوچکتر هم در زیر کاپوت قرار داده شده که به دلیل ولتاژ بالاتر، میتواند نیروی لازم را برای شتابگیری لحظهای فراهم کند.
موتور برقی روی محور جلو قرار دارد و با فشردن پدال زیر پای راننده، در چشم به هم زدنی نیروی زیاد خودرو آزاد میشود.
شتاب فونیکس اف ایکس
موتور برقی فونیکس FX برقی به نسبت ابعاد خودرو پرزور است و میتواند ۲۰۴ اسب بخار و ۳۴۰ نیوتن متر گشتاور را به سمت چرخهای جلو سرازیر کند. از نظر قدرت، نسخه برقی اف ایکس فقط ۷ اسب بخار از نسخه بنزینی قویتر است، اما اختلاف گشتاور این دو مدل به ۵۰ نیوتنمتر میرسد که تفاوت را در شتابگیری نشان میدهد.
با توجه به برقی بودن اف ایکس، تمام گشتاور ۳۴۰ نیوتنمتری در همان ابتدای به صورت آنی به محور جلو منتقل میشود و به همین خاطر اگر پشت فرمان اف ایکس برقی نشستید، باید انتظار سرگیجه و هیجان بسیار را به خاطر شتاب اولیه فوقالعاده آن داشته باشید و برای چند ثانیه به صندلیها بچسبید.
در تست اختصاصی 777 و با وجود آسفالت نه چندان مناسب، شتاب صفر تا ۱۰۰ اف ایکس برقی نزدیک به ۷.5 ثانیه با دستگاه درگی به ثبت رسیده که حدود یک ثانیه سریعتر از مدل بنزینی است. بنابراین میتوان انتظار داشت این خودرو برقی مورد توجه جوانان قرار گیرد در حالی که فونیکس برقی در عین حال یک خودرو خانوادگی نیز محسوب میشود.
مصرف برق و شارژ اف ایکس برقی
طبیعتا در اف ایکس برقی شاخصی به عنوان محاسبه مصرف سوخت وجود ندارد و باید میزان مصرف برق از باتری آن اشاره کرد.
براساس اطلاعات منتشر شده از سوی شرکت مدیران خودرو، اف ایکس برقی با یک مرتبه شارژ کامل میتواند تا ۴۳۰ کیلومتر پیمایش داشته باشد که این حد نصاب بر اساس استانداردهای حرکت در مسیرهای شهری و تخت است.
اما نکته مهم دیگر درباره مدت زمان لازم برای شارژ باتری اصلی اف ایکس برقی است که در صورت استفاده از ایستگاههای شارژ سریع (DC)، میتوان باتری آن را از صفر تا ۸۰ درصد در حدود ۳۵ دقیقه شارژ کرد و شارژ 30 تا 80 درصد آن نیز به روش جریان مستقیم (DC) حدود 28 دقیقه طول میکشد.
در عین حال همین میزان شارژ با جریان برق غیرمستقیم (AC) یا همان شارژرهای خانگی، حدود ۴ تا 5 ساعت وقت لازم است که به شدت جریان برق نیز بستگی دارد.
با ملاحظه این اعداد و ارقام میتوان گفت که در صورت توسعه زیرساختها و نصب ایستگاههای شارژ در تعداد زیاد، خودروهای برقی مثل فونیکس اف ایکس میتوانند راهحل بسیار مناسبی برای کاهش آلودگی هوا در شهرهای دودزده و آلودهای مثل تهران باشند. این اتفاق در شهرهای غولآسایی چون شانگهای چین رخ داده است.
قیمت و رقبای اف ایکس برقی
در حالی که فونیکس اف ایکس برقی تنها خودرو برقی کشور است که خارج از سامانه یکپارچه و سامانه خودروهای وارداتی عرضه میشود اما به هر حال رقبای قابل توجهی نیز دارد که همگی آنها قیمتی بالاتر از اف ایکس دارند.
در میان خودروهای تمام برقی با ابعاد نزدیک به اف ایکس میتوان به هوندا eNS1، لاماری ایما برقی، اسکایول ET5، فولکس واگن ID4 اشاره کرد که از نظر حجم و ذخیره باتری تا حدی متفاوت هستند.
با این حال همان طور که گفته شد اف ایکس برقی تنها خودرو برقی است که روی پلتفرم خودرو بنزینی ساخته شده و به همین دلیل در نظر مصرفکننده آشناتر از رقباست.
قیمت اعلام شده برای فروش فونیکس اف ایکس برقی از سوی مدیران خودرو 2 میلیارد و 280 میلیون تومان در دی ماه 1403اعلام شده است.
گارانتی اف ایکس برقی
شرکت مدیران خودرو برای اف ایکس برقی 7 سال گارانتی در نظر گرفته است و باتری این خودرو نیز 8 سال گارانتی شده است. به عبارت دیگر برای باتری این خودرو محدوده پیمایشی در نظر گرفته نشده است.
همراهان عزیز نمایندگی ۷۷۷
با توجه به محدودیت ظرفیت ثبت نام، فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما جهت ثبت نام قطعی باشما ارتباط برقرار کنند.
فیلد های "*" اجباری هستند
- بدون نظر
نویسنده:
ممکن است به این مطالب نیز علاقهمند باشید