مدیران خودرو 777 » مجله 777 » مقالات آموزشی » فناوری در خدمت رانندگی، آپشن خودرو ها را بشناسید
فناوری در خدمت رانندگی، آپشن خودرو ها را بشناسید
با ورود فونیکس آریزو 6 جی تی به بازار خودرو ایران، فصل تازهای برای خریداران خودروهای هیجانانگیز و پرشتاب باز شده است.
آپشنهای محبوب محصولات مدیران خودرو
یکی از پرکاربردترین واژههایی که در چند سال اخیر بین دارندگان و سرنشینان خودرو استفاده میشود، عبارت «آپشن» است. آپشن (option) در زبان بینالمللی انگلیسی به معنی «گزینه» است اما در خودرو مفهوم دیگری پیدا کرده و بیشتر به عنوان امکانات و دسترسیهای رفاهی، آسایشی، ایمنی و حتی حرکتی مورد استفاده قرار میگیرد.
در واقع آپشن از حدود سه دهه پیش که به عنوان تجهیزات قابل سفارش و انتخاب از سوی خریداران خودرو شناخته میشد حالا به مفهوم امکاناتی است که روی برخی مدلهای گرانتر و مجهزتر نسبت خودروهای پایه همان مدل تعبیه شدهاند و از این خودروها به عنوان «آپشنال» هم یاد میشود.
جالب است که از اوایل دهه 90 میلادی به این سو و با پیشرفت الکترونیک در صنعت خودروسازی، در هر دوره آپشنهای خودروها نیز مدام تغییر کرده و این روزها برخی از امکانات رویایی دو دهه قبل، تبدیل به تجهیزات عادی و استاندارد خودروها شدهاند مثل شیشههای برقی یا سیستم ضد قفل ترمز (ABS) و …
در واقع آپشنها در هر زمان به معنی امکاناتی هستند که از آخرین تکنولوژی بهره میبرند و در اصل امکانات روز به حساب میآیند و هوشمندتر شدهاند.
آپشنهای پرکاربرد در محصولات مدیران خودرو
کاربرد آپشنها برای سرنشینان خودرو، گاهی به فرهنگ مردم و حتی شرایط اقلیمی هر کشوری هم بستگی دارد. مدیران خودرو 777 با توجه به امکان فروش پرتعداد و تحویل روزانه متعدد از محصولات ام وی ام، فونیکس و اکستریم (در آینده نزدیک) به آمار نسبی از میزان استفاده یا محبوبیت آپشنها دست یافته که تا حد زیادی دقیق و قابل اعتنا است.
اساسا همه آپشنهای موجود بر روی خودروها به عنوان یک ضرورت روزانه مورد استفاده قرار نمیگیرند اما بررسی کارشناسان مدیران خودرو 777 نشان میدهد این موارد بیش از بقیه آپشنهای موجود در محصولات مدیران خودرو، مورد استفاده کاربران واقع میشود و به نوعی محبوبیت بیشتری نزد سرنشینان دارد:
ـ صندلی برقی
ـ استارتر کیلِس
ـ سقف پانوراما
ـ فرمان دی کات
ـ درب صندوق برقی (خصوصا برای کراس اوورها)
این 5 مورد بنا به دانستههای کارشناسان 777 بیش از بقیه موارد متعدد آپشن در جمع محصولات مدیران خودرو مورد توجه یا استفاده بودهاند و در عین حال کاملا مشخص است که این موارد کاربرد روزانه و دائمی دارند.
آپشنهای متعدد امروز در خودرو
این روزها تعداد زیادی از امکانات رفاهی، ایمنی و حرکتی در خودرو هستند که در فهرست آپشنها قرار میگیرند و هر چه خودروها لوکستر و گرانتر باشند تعداد آپشنهای آنها هم بیشتر است. ممکن است بعضی از خودروها امکانات خاص و منحصر به فردی داشته باشند اما رایجترین آپشنها در خودروهای متوسط رو به بالا در این جمع قرار میگیرند:
سیستم ورود و استارت بدون کلید
یکی از امکانات خودروهای امروزی سیستم ورود و استارت بدون کلید (Keyless Entry) است که که امکان قفل یا باز کردن درب های خودرو و استارت موتور را بدون استفاده از کلید، فراهم می کند. کیلِس استارتر در سال 1982 برای اولین بار در رنو فوگو مورد استفاده قرار گرفت و پس از آن جنرال موتورز نیز از این تکنولوژی استفاده کرد. این سیستم با استفاده از امواج رادیویی با کد مشخص از سوئیچ خودرو به سنسور ایموبلایزر (دزدگیر) کار میکند.
کروز کنترل هوشمند
ایده اولیه تکنولوژی کروز کنترل به دوره موتورهای بخار برمیگردد و مدل مکانیکی آن در خودروهای دهه 1940 به کار گرفته شد. اما نسل جدید کروز کنترل به شکل هوشمندحتی (Adaptive Cruise Control) قابلیت تشخیص فاصله با خودروی پیشرو را نیز دارد و با کاهش سرعت خودروی جلویی، سرعت خودرو بهطور هوشمند از هدایت کروز کنترل خارج میشود و کاهش مییابد.
سقف شیشهای متحرک
هر صفحهای که در سقف خودرو با هدف ورود نور یا گردش هوا به داخل، تعبیه شده باشد سانروف نام دارد. بعضی سانروفها باز و بسته میشوند و برخی دیگر ثابتاند. با بزرگتر شدن ابعاد سانروفها، به برخی از آنها سقف پانوراما هم گفته میشود.
پارک خودکار خودرو
سیستم پارک هوشمند یا دستیار پارک هوشمند که اولین بار در فرانسه معرفی شد، ترجمهIntelligent Parking Assist است و آن را بطور مخفف IPA می نامند. این سیستم در سه شکل پارک دوبل، خروج از پارک دوبل و پارک سنگ چین بعنوان آپشن همیار راننده به کمک راننده میآید.
صندلی گرم و سرد شونده
یکی از آپشنهای محبوب در خودروهای متوسط رو به بالا، سردکن و گرمکن صندلیها است و براین اساس بافت استفاده شده برای صندلی خودرو باید متخلخل باشد تا هوا بتواند به راحتی حرکت کند. داخل صندلی چند سیستم تهویه تعبیه شده تا هوای گرم یا سرد را به سمت سرنشین پرتاب کند.
سیستم ناوبری و مکان یاب
از حدود سه دهه قبل با استفاده از سامانهٔ ناوبری خودرو (Automotive navigation system)، امکان مسیریابی و رسیدن به مقصد برای راننده فراهم شد. این سامانه از طریق ارتباط با ماهواره، اطلاعات لازم برای شناسایی موقعیت مقصد و شرایط مسیر را به سرنشین میدهد.
دوربین 360 درجه
این سیستم جدید با کمک دوربینهای چندگانه قابلیتها و امکانات جدیدی را در اختیار راننده قرار میدهد و نمای کاملی به وسعت ۳۶۰ درجه را از فضای اطراف خودرو تصویر میکند. با استفاده از این قابلیت، راننده توانایی بیشتری در کنترل خودرو به خصوص در فضاهای تنگ را خواهد داشت..
نمایشگر شیشه جلو (هد اپ دیسپلی)
هدآپ دیسپلی برای اولین بار در جنرال موتورز و بر روی پونتیاک گرند پریکس نصب شد. سیستم هد آپ (HUD) یک نشانگر واضح دیجیتالی است که بر روی شیشه جلوی خودرو شکل میگیرد و اطلاعات ضروری حرکتی را بدون تغییر زاویه دید و از دست رفتن تمرکز راننده به او نشان میدهد.
سیستم کنترل پایداری
سامانه الکترونیکی کنترل پایداری (Electronic Stability Control) که اختصارا ESCگفته میشود با نامهای دیگری مثل برنامه پایداری الکترونیک (ESP) یا کنترل پایداری دینامیک (DSC) هم شناخته شده است. این فناوری رایانهای، به شکل بالقوه سبب بهبود امنیت از طریق شناسایی و به حداقل رساندن لغزش در خودرو میشود. این سیستم به ابتکار مرسدس بنز و ب ام و در سال 1987 معرفی شد وطبق آمار، میزان تصادفات را تا ۳۴ درصد برای خودروهای معمولی و تا ۵۹ درصد برای خودروهای SUV (شاسیبلند) کاهش میدهد.
سامانه دید در شب
اولین بار سامانه نایت ویژن یا دید در شب، توسط جنرال موتورز به کار گرفته شد. در این سیستم از نور مادون قرمز استفاده شده که علاوه بر نامرئی بودن، میتواند موانع متحرک را از روی گرمای درونشان تشخیص دهد.
سیستم کنترل در شیب
حرکت از حالت ایست در سربالایی یا سرازیری معمولا یکی از چالشهای خطرناک برای تعداد زیادی از راننده هاست. سیستمHAC که اختصارا از عبارت (Hill-start Assist Control) میآید، برای کمک و کنترل شروع حرکت در شیب (سربالایی) طراحی شده و مانع از حرکت رو به عقب خودرو میشود. عملکرد دیگر این سیستم نیز به کنترل سرعت خودرو موقع حرکت در سرازیری منجر میشود.
حسگر باران و نور
از دیگر آپشنهای کاربردی در خودروهای جدید سنسور تشخیص بارش باران و کاهش شدید نور است که برای راننده ارزش و اهمیت زیادی دارد. این حسگر معمولا روی داشبورد قرار دارد و معمولا از طریق پرتو مادون قرمز کار میکند.
صندلی هوشمند و حافظهدار
استفاده از صندلیهای تنظیم شونده به صورت برقی و حافظهدار نیز به شکل روزافزونی در میان خودروسازان رواج پیدا کرده است. تنظيم صندلي راننده و آينه هاي بغل در حافظه خودرو ثبت میشود و با یک اشاره، بهترین حالت برای یک یا چند نفر فراهم میگردد.
اتصال به اینترنت
در خودروهای مدرن امروزی، اتصال به گردش جهانی اطلاعات یک تقاضای روزافزون است و امروزه سیستمهای چندرسانهای و سرگرمی خودروهای لوکس یا خودران، قابلیت اتصال به اینترنت را دارند تا نسبت به محیط پیرامون و مسیرشان اطلاعات کافی را به دست بیاورند.
اتو هُلد AUTO HOLD
از دیگر آپشنهای پرکاربرد باید به اتوهُلد اشاره کرد که باعث افزایش ایمنی و راحتی سرنشینان شده و راننده را از ترمزهای متوالی در ترافیک در حین عبور از چهارراهها بینیاز میکند. اتوهلد در واقع برنامه توسعهیافته ترمز پارک الکترونیکی است و بیشتر در خودروهای گیربکس اتوماتیک به کار میرود و استهلاک سیستم ترمز و شیفتر جعبه دنده را کاهش میدهد.
سیستم هشدار نقطه کور
کمپانی ولوو نخستین بار فناوری تشخیص نقاط کور (BSD) را ایجاد کرد. این سیستم با استفاده از فناوریهای جدید راداری و حسگرها، وسعت دید به اندازه 360 درجه و حتی بیشتر به راننده میدهد و در صورت بروز هر مانعی، برای راننده هشدار میفرستد.
ترمز پارک برقی
فناوری ترمز پارک الکترونیکی در واقع نمونه پیشرفته ترمز دستی سنتی است که به عنوان EPB یا Electronic Parking Brake نیز شناخته میشود. مهمترین تفاوت این فناوری با نمونه سنتی و مکانیکی خود، دخالت ECU یا کامپیوتر خودرو در قفل کردن چرخها است.
هشدار پیشگیری از تصادف
در میان آپشنهای ایمنی خودرو، سیستم جلوگیری از برخورد (Collision Avoidance System) در خودروهای لوکس وجود دارد که با استفاده از سیگنال رادار یا اشعه لیزر یا حسگر یا دوربین، احتمال تصادف را تشخیص داده و به راننده خودرو هشدار میدهد یا به طور خودکار وارد عمل شده و اقدام پیشگیرانه مثلا فعال کردن سیستم ترمز را انجام میدهد.
سیستم هشدار خواب آلودگی یا حواس پرتی
سیستم هشدار خواب آلودگی هم برای نخستین بار از سوی شرکت ولوو ارائه شد. این سیستم شامل دوربین کوچکی در مقابل راننده است که با نرخ حدود ۱۰ تصویر در ثانیه صورت راننده را رصد میکند و تصاویر به پردازشگر منتقل میشود تا در صورت بروز حالت خوابآلودگی یا عدم تمرکز، سیگنال هشدار را به صدا در آورد یا فرمان را به شدت میلرزاند.
سیستم هشدار خروج از لاین
سیستم ایمنی LDWS مشهور به سامانه هشدار خروج از لاین، به کمک دوربین نصب شده در جلو خودرو (نزدیک شیشه جلو) از طریق روش پردازش تصویر به صورت مداوم، حرکت خودرو را بین خطوط جاده کنترل می کند و در صورتی که خودرو از خط خارج شود به شکلهای مختلف مثل بوق از هر دو سمت، ویبره صندلی راننده و جمع شدن کمربند ایمنی به راننده هشدار میدهد.
پدل شیفتر پشت فرمان
بعد از معرفی گیربکسهای نیمه اتوماتیک در خودروهای غیرمسابقهای، کمپانی فراری از گیربکس مشابه خودروهای فرمول یک برایمدل 335 استفاده کرد که اولین نمونه در کاربرد پدل شیفتر یا دنده پشت فرمان بود. استفاده از این سیستم موجب کاهش تأخیر در زمان تعویض دنده، افزایش شتاب و در نهایت کاهش مصرف سوخت میشود.
سیستم تشخیص حرکت دست
کمپانی ب ام و چند سال قبل، سیستم کنترل جدیدی را روی محصول لوکس خود یعنی سری7 معرفی کرد که با اشاره انگشتان دست بدون نیاز به لمس صفحه مانیتور کار میکند. این سیستم شامل یک دوربین روی سقف است که حرکات دست راست راننده را تحت نظر می گیرد و با مشاهده حرکت دایرهای، جارویی یا نمایش دو انگشت به سمت نمایشگر، فرمانهایی مثل انتخاب منو، تغییر موسیقی و ارسال پیام عدم امکان پاسخگویی به مخاطب در حال تماس را بدون نیاز به لمس صفحه و بدون برداشتن چشم از جاده، اجرا میکند.
شارژر بیسیم تلفن همراه
شارژر وایرلس یا بیسیم، بدون نیاز به کابل و پورت USB گوشیهایی که فناوری جدید را دارند، شارژ می کند به این صورت که صفحه شارژ وایرلس انرژی الکتریکی را توسط میدان مغناطیسی به گوشی منتقل میکند و گوشی نیز این انرژی را دریافت و در باتری خود ذخیره میکند.
استارت/استاپ خودکار در ترافیک
با توجه به قیمت سوخت و آلایندگی خودروها، آپشنهایی که موجب کاهش مصرف میشوند، مورد توجه خریداران خودرو است. یکی از فناوریهای موفق در این حوزه سیستم خاموش و روشن گردن موتور به صورت اتوماتیک در ترافیک است به این شکل که با فشردن پدال ترمز و توقف کامل، پیشرانه خاموش و به محض فشردن پدال گاز، موتور روشن میشود.
تنوع صدای اگزوز
شنیدن غرش اگزوز برای بسیاری از رانندهها همچنان جذاب است و به همین دلیل برخی کمپانیها برای خودروهای اسپرت خود امکان تنظیم خروجی دود و صداهای متفاوت را به عنوان یک آپشن در نظر گرفتهاند. دکمه تغییر صدای اگزوز معمولا در بخش میانی کنسول قرار دارد و به رانندگی با صدای قدرتمند در جادهها یا رانندگی کمصدا در محیط شهری و حتی ایجاد بکفایر کمک میکند.
سنسور فشار باد تایرها
این آپشن هم اخیرا فراگیر شده و در خودروهای متوسط هم دیده میشود و همانطور که از نامش پیداست، وظیفه نظارت بر مقدار فشار باد تایرها را بر عهده دارد و در صورت کاهش میزان باد از حد مجاز، به راننده هشدار میدهد. این سیستم که به TPMS مشهور است باعث بهینه سازی مصرف سوخت و افزایش ایمنی خودرو میشود.
همراهان عزیز نمایندگی ۷۷۷
با توجه به محدودیت ظرفیت ثبت نام، فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما جهت ثبت نام قطعی باشما ارتباط برقرار کنند.
فیلد های "*" اجباری هستند
- بدون نظر
نویسنده:
ممکن است به این مطالب نیز علاقهمند باشید
جدیدترین مطالب
تست اف ایکس برقی و چشمانداز بازار خودرو الکتریکی
چری در صدر جدول کنترل کیفیت خودروسازان چین