مدیران خودرو 777 » مجله 777 » اخبار 777 » تاثیر پلتفرم خودرو بر مرگ و زندگی ایرانیان
تاثیر پلتفرم خودرو بر مرگ و زندگی ایرانیان
مجله 777: محمد رضا ظفرقندی وزیر بهداشت، اخیرا در حاشیه یک مراسم رسمی، از آمار ترسناکی پرده برداشته و اعلام کرده است که سال گذشته بیش از 20 هزار و 400 نفر در سوانح جادهای در سراسر کشور، جان خود را از دست دادهاند!
نگاهی به آمار مرگ و میر جادهای و یک هشدار
رقم عجیب و غریب کشتهشدگان در جاده و خیابانها در سال 1402، از این نظر دارای اهمیت و بررسی است که به نظر میآید ایمنی در معابر درونشهری و برونشهری در ایران مجددا رو به کاهش و متاسفانه مرگ و میر افراد، مجددا رو به افزایش گذاشته است.
دکتر ظفرقندی در توضیح بیشتر این آمار، به نوعی هشدار داده و گفته است: «سال 1378 که رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران بودم، آمار کشتههای تصادفات کشور 28 هزار نفر بود که با بررسی و پژوهش و برخی اقدامات، این آمار کاهش یافت و با شیب کاهشی ملایم، به 14 هزار نفر رسید؛ اما سال گذشته مجددا این آمار از 20 هزار نفر عبور کرده است!»
افزایش آمار مرگ و میر جادهای صرفا یک خبر تلخ و ناگواری نیست و متاسفانه تبعات اقتصادی و اجتماعی آن، بسیار بیش از آن چیزی است که به افراد کشته شده محدود شود.
بر اساس اعلام سایت رسمی بیمه مرکزی، در سال 1403 دیه هر فرد متوفی در ماه حرام 16 میلیارد ریال و در دیگر ماهها 12 میلیارد ریال است که با یک ضرب و تقسیم ساده میتوان به میزان خسارتی که از خزانه کشور تنها در زمینه دیه فوت هزینه میشود میتوان دست پیدا کرد، چیزی در حدود 25 هزار میلیارد تومان…
علاوه بر این، هر تصادف شدید منجر به فوت، قطعا با خسارات شدید دیگر در زمینه اقتصاد خانواده و از بین رفتن سرمایههای صنعتی و وسیله حمل و نقل شخصی یا عمومی همراه است.
بنابراین هر اقدامی برای کاهش تصادف و مرگ و میر جادهای، میتواند علاوه بر کاهش اثرات منفی اقتصادی و اجتماعی، گامی در راه توسعه فرهنگ ایمنی و در همه حوزهها نیز محسوب شود.
از آنجا که صنعت حمل و نقل در دنیا بر سه پایه اصلی انسان، خودرو و جاده استوار است، طبیعتا برای کاهش آسیب اجتماعی و خسارات اقتصادی ناشی از تصادفات، باید به هر سه محور توجه داشت و بیش از همه نیز اقدام برای ارتقای فرهنگی انسان میتواند منجر به کاهش خسارات جانی و مالی شود.
شاهکار صنعت در حوزه ایمنی
جدا از فعالیتهای فرهنگی در زمینه کاهش تصادف که عموما متکی بر رفتار قانونمندانه راننده و ترویج حرکت با سرعت مطمئن است، صنعت خودروسازی نیز از حدود 100 سال قبل تا امروز همواره بر افزایش ضریب ایمنی خودروها و حفظ سلامت سرنشینان تلاش کرده و این روزها حتی برای ایمنی بیشترعابر پیاده در صورت برخورد با خودرو نیز ایدههای خلاقانه و عملی را به اجرا رسانده است.
خودروسازان بزرگ جهان در قرن گذشته برای بهبود ایمنی خودرو تلاش بسیاری کردند اما تا دهه 1990، این تجربهها عموما به عنوان دانش اختصاصی شرکتها طبقهبندی میشد.
در سال 1996 یک نهاد داوطلب مستقل در لوون بلژیک با عنوان (Euro NCAP) راهاندازی شد که به نوعی ایجاد کننده یک سری استاندارد در زمینه ایمنی خودرو در زمینههای مختلف بود با این هدف که یک استاندارد مشترک در میان خودروسازان اروپایی شکل بگیرد و به این ترتیب امکان قضاوت در مورد خودروهای ساخت اروپا با یک سری شاخص مشترک به وجود بیاید.
با شکلگیری سازمان یورو انکپ (Euro NCAP) فصل تازهای برای کنترل و بررسی ایمنی خودروها با انجام تستهای متفاوت گشوده شد و به همین دلیل استانداردهای تازهای در ساخت بدنه خودرو نیز شکل گرفت تا خودروهای ساخت اروپا وارد رقابت متفاوتی در زمینه ایمنی و حفظ سلامت سرنشینان شوند.
به این ترتیب حتی مهندسی ساخت بدنه خودروها نیز دستخوش تحولات زیادی شد و معماری جدیدی در ساخت پلتفرمهای جدید شکل گرفت تا خودروهای ساخته شده در قرن جدید بتوانند در تستهای تصادف و سنجش ایمنی، رتبههای بالاتری کسب کنند.
این تغییر رویکرد به دلیل انجام تست تصادف با استاندارد جدید اروپایی، روی خودروهای ساخته شده در اواخر دهه 1980 یا اوایل دهه 1990 رخ داد چرا که بیشتر خودروهای ساخته شده در این بازه زمانی در تست تصادف از روبرو یا پهلو، نتایج فاجعهباری را ثبت کردند.
جالب است که برخی از این خودروها برای مشتریان ایرانی بسیار آشناست از جمله کیا پراید، پژو 405، سیتروئن زانتیا و حتی پژو 206. به همین خاطر در میان خودروسازان اروپایی و حتی آسیایی، تغییرات بنیادین در زمینه ساخت پلتفرم و اتاق خودرو به وجود آمد تا سازگاری بیشتری با استانداردهای جدید ایجاد شود و در یک کلام موضوع ایمنی خودرو به یکی از سرفصلهای مهم برای خودروساز و مصرفکننده بدل شد.
میراث شوم پلتفرمهای قدیمی
اگر به موضوع افزایش تعداد کشتهشدگان تصادفات در سال 1402 باز گردیم، حالا میتوان با دلایل محکمتری این شیب تند مرگبار را رمزگشایی کرد. با توجه به اهمیت این موضوع، حتی نهادهای بالادستی کشور نیز به بررسی دلایل مرگ و میر جادهای پرداختهاند.
یکی از تحقیقهای معتبر در این زمینه، گزارش تحلیلی نسبتا مفصلی است که مرکز پژوهشهای مجلس در آن به تحلیل وضعیت ایمنی خودروها در کشور پرداخته است.
در این گزارش تحقیقی به صراحت اعلام شده که یکی از مهمترین دلایل افزایش مرگ و میر جادهای در ایران، حضور پرتعداد خودروهایی است که روی پلتفرمهای قدیمی مثل پراید، پژو 405 و پژو 206 ساخته شدهاند و تعداد کل آنها نیز اکثریت خودروهای در حال تردد کشور را تشکیل میدهد.
با توجه به استاندارد کهنه و پایین این خودروها در ساخت بدنه و بدتر از آن ورود آنها به دوره فرسودگی، در صورت بروز تصادفهای معمول جادهای باید انتظار هر حادثهای را برای سرنشینان داشت. در واقع خودروهای موجود با پلتفرم قدیمی به دلیل مقاومت پایین بدنه و در هم پیچیدن اتاق و ستونها، خود به عاملی برای مرگ سرنشینان تبدیل میشود.
نتایج دیگر این گزارش تحلیلی نشان مى دهد که با تغییر پلتفرم در خودروهاى فعلى تولیدشده در کشور و استفاده از فناورى روز در حوزه ایمنى خودروها، میزان مجروحان و کشتهشدگان تصادفات جاده اى مربوط به سرنشین و راننده تا بیش از 50 درصد کاهش خواهد یافت.
اما در عمل مانع بزرگی سر راه این تغییر وجود دارد و آن مراحل طولانی برای طراحی و ساخت یک پلتفرم جدید با استاندارد روز جهانی از سوی خودروسازان اصلی ایران است. از سوی دیگر خودروسازان صاحب سبک در دنیا نیز عموما تمایلی به انتقال دانش ساخت پلتفرم به مونتاژکاران ندارند و بنابراین میتوان حدس زد که زمان رسیدن به این نقطه برای خودروسازان اصلی ایران بسیار دور خواهد بود.
مقاومهای چین، راهحل در دسترس
در شرایطی که خودروهای برتر اروپایی، کرهای و ژاپنی به دلیل اعمال تحریم، چند سالی است در بازار ایران حضور ندارند یا به صورت محدود در پروژه واردات به کشور میآیند، حضور خودروهای ساخت چین در سالهای اخیر را میتوان به عنوان یک فرصت خوب در زمینه بالا رفتن متوسط ایمنی خودروهای شخصی در ایران تلقی کرد.
خودروسازان چینی در چند سال اخیر با سرعت خیرهکنندهای توانستهاند کیفیت و کمیت خودروهایشان را بالا ببرند و حتی پلتفرمهای اختصاصی برای خود بسازند که متناسب با استانداردهای روز به شمار میآید و به کشورهای بسیاری نیز صادر میشود.
چینیها حتی یک نهاد مستقل بررسی و کنترل ایمنی خودرو نیز تاسیس کردهاند که مطابق با استانداردهای جهانی مشغول بررسی عملکرد محصولات جدید در زمینه امنیت سرنشینان است.
این نهاد که به عنوان C-NCAP شناخته میشود در واقع همه تستهای تصادف روز دنیا را انجام میدهد و توانسته استاندارد و امتیازات خود را در ردیف نهادهای مهم دیگر مثل یورو انکپ یا ژاپن انکپ تثبیت کند.
نتایج تستهای ایمنی برای خودروهای چینی در سالهای اخیر نشان میدهد که خودروهای برخی از برندهای چین در زمینه ایمنی همتراز نامهای بزرگ جهان قرار گرفتهاند.
در همین راستا میتوان به محصولات مدیران خودرو اشاره کرد که توانستهاند استانداردهای بالای چین را در زمینه ایمنی به دست آورند.
جالب است که تمام محصولات مدیران خودرو در سه برند ام وی ام، فونیکس و اکستریم توانستهاند بالاترین امتیازات سگمنت خود را در تستهای C-NCAP به دست بیاورند.
در واقع محصولات مدیران خودرو نمونه روشنی از خودروهای ایمن امروزی هستند که هم در زمینه استفاده از مواد اولیه مقاوم و هم به دلیل معماری پلتفرمهای مدرن در برابر ضربات مهلک ناشی از تصادفات شدید، تا حد امکان از جان سرنشینان محافظت میکنند حتی اگر خود دچار آسیب شدید شوند.
محصولات مدیران خودرو مثل سری آریزو، تیگو یا اکستریم VX و TXL در تستهای ایمنی توانستهاند امتیاز بالا و 5 ستاره را کسب کنند و این به معنی حفاظت از جان شهروندان ایرانی است در حالی که در شرایط مشابه، نمونههای دیگر که همچنان با پلتفرمهای قدیمی ساخته میشوند، در شرایط مشابه به تابوت سرنشینان تبدیل میشوند و جان هموطنان را میگیرند.
جان کلام این که خودروهای جدید ساخت چین که در ایران نیز حضور دارند عموما با تصویری که از خودرو چینی در ذهن مصرفکننده ایرانی ساخته شده فرسنگها فاصله دارند و استفاده از آنها حداقل در حوزه ایمنی، میتواند بسیار اطمینانبخش باشد.
اگر از ظروف چینی در فرهنگ عامه به عنوان «شکننده» یاد میشود اما خودروهای چینی را میتوان به عنوان نماد «استحکام» بازشناسی کرد. زندگی حتی در دل حادثه، ادامه خواهد داشت.
همراهان عزیز نمایندگی ۷۷۷
با توجه به محدودیت ظرفیت ثبت نام، فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما جهت ثبت نام قطعی باشما ارتباط برقرار کنند.
فیلد های "*" اجباری هستند
- بدون نظر
نویسنده:
ممکن است به این مطالب نیز علاقهمند باشید